Gerlóczy Ferenc levele


"Kedves Böngészek, kedves Böngésznők, Barátaim!

Váratlanul ért a hír a Lukin-féle letiltásról, de azért nem teljesen váratlanul. Nem emlékszem már, mennyire, de talán nem olyan nagyon régen (mondjunk lazán annyit, hogy tavaly?)történt, amikor a Miska adott nekem három cédét, két Trabantot és egy Balatont, melyeket a Lukintól kapott. Ő Kalifoirniában digitálisan megtisztogatta ezeket az ősi és unikális felvételeket, s most itt vannak cédén. A Miska nekem ajándékozta őket, de mivel nekem akkor már néhány hónapja volt egy Sony CD-íróm-újraíróm, úgy tartottam meg az "eredetiket", hogy a Miskának egy-egy példányban le is másoltam őket. (Az egyik cédé egyik részén, nem tudom, ez hány számot érint, a felvétel nyivákolósra-miákolósra sikerült - vagyis nem sikerült igazán. Tudom a Miskával szembeni kötelességemet: tartozom neki még egy cédémásolással. De vajon szabad-e nekem egyáltalán ilyesmiről írnom (mint másolás) ebben a kontextusban? Különösen azok után, hogy a Miska, amikor a három cédét ideadta nekem, arról is ejtett néhány szót, valósággal megfélemlítve engem, hogy a Lukin mennyire szigorú a jogokkal kapcsolatban. Annyi mindenesetre bizonyos, hogy a Bahia által kiadott Balaton-lemezek óta ez a három darab volt az első Trabant-Balaton élményem cédén. Rögtön meg is jelentem saját lelki szemeim előtt, amint minden barátomnak lemásolom a rég' áhított, Lukin-tisztította, jó minőségű Trabantokat. Van is egy fickó, aki ez irányban már régóta környékez, hogy ami nekem megvan Trabant, azt ő átvenné. (Gábor, csak a Te megnyugtatásodra: eddig csak huszonötszöri kazettamásolást követő alapos alapzajos felvételeket másoltam neki. A régi, általad, a Master kazettákról másolt felvételek már régen nincsenek meg, e három cédé jelenti most nekem igazán a Trabantot, illetve Balatont. Ezekről mindeddig nem készítettem semmiféle másolatot, még a Miskának sem azt, amivel tartozom neki. De ki tudja, mit hoz a jövő, ki tudja, hogyan viselkedem, mit másolok majd a jövőben?!)

Hogy Trabant vagy Balaton, a szememben összekavarodik: barátaimnak - a Lukin Gábortól kapott - kazettáimat gyakran másoltam tovább, ezeken Balaton- és Trabant-felvételek egyaránt, s többnyire vegyesen szerepeltek, úgyhogy ilyen szavakat írtam a kazettákra: TRABALATON, TRALABATON, TRALA-BATON, TRALALA-BATON, stb. Az első ilyen tralala-szerű szót a két nem koncentrikus, ám egymást mégis sokban fedő zenekarra, ha jól emlékszem, Vető Jánostól hallottam.

Ha egy misét talán nem is, egy tématiszteletet azért bizonyára megérne annak firtatása is, hogy vajon hol húzódik a határ a Trabant és a Balaton között?
Számomra (tessék, árnyaljuk tovább a dolgot!!!) a Trabant a Lukin Gábor - Méhes Marietta - Vető János triót + a barátaikat, míg a Balaton Víg Mihályt + a barátait jelenti. A most letiltott mp3 számok, ha jól tudom, valójában Víg Miska-féle, vagyis tulajdonképpen Balaton számok voltak, amelyek csak olyasmi miatt minősültek Trabantnak - lukinjogilag -, hogy a Gábornál készültek a felvételek, s általában: a Lukin forszírozta s intézte a felvételüket. Ergo beleszólhat, tilthat, bár nem értem, minek.

Simulacrus, a bölcs mondotta: "csak aki a felvételt igazgatja, igazgathatja a levételt is".

----------

Kérdeztetek - felelek:


- Ingyenes hangtár. Igen vagy nem ?

Igen. Ingyenes mindenféle tár!

- Ha minden koncerthely bezár, kultúrintézmény elkommercializálódik vagy
"szakmai" elitintézménnyé válik még mindig megmarad a független kultúra
digitális platformjaként a net, vagy az sem?

Attól az első látásra elbizonytalanító, de tüzetesebben megszemlélve végül is ártalmatlannak minősülő ténytől eltekintve, hogy a net 90 százaléka mostantól elertéelklubosodik, elzámbódzsimisedik, szóval elanyagiasodik, a fennmaradó tíz százalék már most soxorosa annak a hálónak, amely valaha teljes egészében ingyenes volt és ezért nosztalgia tárgyát képezi.

- CD vagy MP3?

Én személy szerint szeretném, ha cédéim lennének, mármint rendbeszedve, jó lejátszóval, stb. De sajnos meglehetősen ad hoc hallgatok zenét. Főként rádiót - igaz, azt a weben: azaz ha nem real-ben vagy windows media playerben, akkor effektíve mp3-ban (streamben persze) hallgatok ezt-azt. Nem szoktam letölteni, csak a streaminget hallgatom. Most szegényebb lettem néhány zeneszám-meghallgatási lehetőséggel.

- Ezentúl Te is fizetni fogsz ?

Egyszer biztosan. De most még nem. Mármint ami a zenét illeti. Mert azért sok minden van, amit már régen fizetek - pedig eredetileg (mondjuk így: a múlt rendszerben) nem erre voltam szocializálva. Nem volt piac. Pontosabban volt piac, a Hunyadi téren, a Lehel téren, a Fény utcában, stb, de azokon kívül nem volt piac: a dolgokért nem fizettünk. A Zeneakadémiára belógtunk (fönt, az emeleten, mintha magunk is konzisok lennénk), a békávén blicceltünk, az egytől egyig ismert szóbajöhető vendéglátóipari létesítményekkel szemben főként egymásnál találkoztunk, stb. Most is átmásolunk még kazettákat, amit egyébként az üres kazetták árába mint adót már jó ideje belekalkulálnak - de azért polgárosodunk is. Én személy szerint például már jó régen elmozdultam a "fizetek!" irányába. Másrészt persze törekszem arra, hogy életemben minél kevésbé szerepeljen a pénz mint értémérő. Tudniillik a pénz nem alkalmas objektív értékmérésre. A nézettség és a minőség nagyon ritkán ugyanaz.

- a Bahia site könyvtár vagy bolt ?

Borzalom! Horror! Hogy így hangzik egy kérdés: "könyvtár vagy bolt". Hadd inzertáljam ide az egyik - gyakran ismétlődő - rémélményemet. Online bibliotáékákban, szellemi írások tárjaiban bóklászom, linkről linkre, amikor is egy pillanatra nem figyelek oda, és máris egy Amazon.com-kínálta könyvnél vagyok. Véletlenül, persze. Én inkább keresek magamnak 10 oldalt, ingyen és online, szabadon fogyszthatót, minthogy az internetet mint közeget segítségül híva bár, de mégis analóg könyvet rendeljek - vaskosat és drágát ráadásul.

- Trabant a Virgin Megastore-ban ?

Ehhez a zenekarnak joga van, s ha volna költői igazságszolgáltatás, akkor jó pénzt kereshetne a Trabant a régi nagy slágereiből. Ez most nemcsak egy érzelmi felsóhajtás, barátaimmal szembeni jóakarat-megnyilvánulás (ha már a szar zenészek halálra kersik magukat, miért ne keressen az is, aki igazi, jó zenét csinál), hanem a józan elgondolkodás is: ha nincs letutizva, hogy a szellemi termék jogilag védett, akkor nem - szóval akkor elég ciki lenne. Miből élnénk akkor?

- A múlt rendszer lázadói ma pénzt kérnek gerilla-dalaikért?

Joschka Fischer kiváló külügyminiszter, pedig valaha lázadó volt. A Trabant szerintem nem volt lázadó. Csak költői.

- Kik lopják a szellemi tőkét ?

Döntik, nem lopják. De nincs is szellemi tőke. Csak szellemi munka van. Az eredmény így vagy úgy: információ. Egy még végig nem gondolt óriási társadalmi átalakulás előtt állunk, amikor a tőkét társadalmasítják - igen, jól emlékeztek, Marx gondolkodott így. Ő azonban még nem vette számításba, hogyan alakul majd az elmélete, ha az információ lesz majd a tőke. (Mint ahogyan egyre inkább az is). Az információ ugyanis, ha nem osztják meg másokkal, mnegszűnik információ lenni, titok lesz belőle. Az információ (és valljuk meg még egy Trabant szám is információ) közölni akarja önmagát. Ismét Marxot idézek: "az a vasút, amelyen nem jár vonat, csak potenciálisan vasút"...

- Pénzben minden kifejezhető?

Nem.

- Ma már nincs underground

Underground volt, van és lesz is.

- Kihaltak a szalonlázadók?

Dehogy haltak ki.

- Ki lázad a tőke ellen?

Najmányi azt mondja, az, akinek nincs. De olyan is akad, akinek van - s aki persze nem úgy lázad, mint akinek nincs, de attól még lázad - pl. George Soros.

- Tóth Gábor sohasem fogadott el pénzt mvészetéért. Ez jó vagy rossz?

Jó. De Tóth Gábor is ember, neki is vannak igényei, ő is eszik, ő is iszik, ő is ruházkodik...

Egyelőre ennyit. Folyt. köv.:

Alias Gerlo alias Gerlóczy Ferenc "