Trabant-vita súlyos testi sértések nélkül


A vita az Interneten is szimultán követhető volt (IRC.ELTE.HU szerver, MP3BAHIA csatorna), a jelenlévők várták Lukin Gábor(Los Angeles) és Vető János(Koppenhága), a Trabant-felvételeket képviselők hozzászólását, de erre nem került sor.
A vita résztvevőinek hozzászólásaiból röviden:
Antal István (Trabant-közeli, filmes és esztéta): A Trabantot három tag képviselte és jelentette mindig is, Méhes Marietta, Lukin Gábor és Vető János, akik megegyeztek még működésük elején abban, hogy minden zenekarral kapcsolatos kérdésüket együtt oldják meg és bármelyikük egyedül is képviselheti a zenekart. Ebben az esetben az, ami történt, sajnálatos és megalázó, hisz a vitának nincsen tárgya, Lukin tiltása egyben a zenekar véleménye is, s azt maradéktalanul el kell fogadni, azaz, ha Lukin 30 millió forintot kér felvételeiért, akkor azt tessék neki kifizetni, és ne akarjon ma senki az egykori underground-művészek tollaival ingyen ékeskedni.


Bognár Attila (Bahia, kiadóvezető): A kiadó jóhiszeműen tette fel a felvételeket, melyeknek ma piaci jelentősége szinte nincsen, a kiadvány költségeinek megtérülése felett szinte semmi sem maradna még CD-kiadás esetében sem. Az mp3-ak ingyenesen voltak elérhetők, s a számok Víg Mihály szerzeményei, akinek felvételeit és életművét a Bahia kiadó gondozza, így saját kiadványai mellett jogosnak érezte ezeknek, az akár ŐsBalatonként is felfogható együttesnek a felvételeit.
Fábri Péter (A Szerzői Jogvédő Egyesület Igazgatótanácsának tagja, dalszerző): Rengeteg fogalmi zavar merül fel a vitában, jórészt személyi sértettségek érzelmi tobzódása. Az új jogszabályok értelmében Eurokonform módon van az egész kérdés rendezve, jóllehet a jogszabályok a valóságban nem mindig alkalmazhatók, s nemmindenkiszámára egyformán megfelelők. A Bahia szimpatikus, küldetésjellegű tevékenysége is ugyanazok a jogszabályok alá esik, de végül is részesülhet kedvezőbb elbírálásban. A Bahiának érdeke, hogy rendezze jogviszonyát minden szerzővel.
Gerényi Gábor (Index, Internet- és zeneszakértő): A Szerzői Jogvédő nem egyeztetett sem a szerzőkkel, sem a felvételek felhasználóival és irreálisan magas tarifákat szabott ki a felvételek használatáért. Így, egyelőre elmételileg, minden letöltött mp3 után 25 forint jogdíjat kell fizetni bármilyen, beleértve, szerzői kiadásért is, még akkor is, ha a szerző nem kér felvételeéért semmit.


Gerlóczy Ferenc (Trabant-közeli, HVG, újságíró, a beszélgetés moderátora): Sem Shakespearnek, sem örököseinek nem fizetnek jogdíjat. Ez szinte általános értékű példa. A szerzők helyett a producerek gazdagodnak meg. Lukin letilthatja a számokat, ehhez természetesen minden joga megvan, de akkor nem lesz hallgatható a Trabant, s ez nem megoldás.
Géczi Zoltán (Pesti Bölcsész, zenekritikus): Lukin kerüli a kiadással kapcsolatos megegyezést és irreálisan magas összeget kér felvételeiért, melyet anno maga sokszorosított és ingyenesen osztogatott.
Víg Mihály (ex-Trabant, Balaton-vezető, művész): Itt egyértelműen ki lett provokálva a Lukin, akinek a levelének nyilvános közzétételével az ő személyiségi jogai meg lettek sértve, ugyanígy felvételeinek közzétételével.
drMáriás (bahia.hu, tudományos főszerkesztő): A művészeknek személyes tulajdona, szellemi tőkéje valamennyi alkotása, s ez elidegeníthetetlenül az is marad. De ha nem tudunk a személyi sértettségeken túljutni, akkor nem lesz sem Bahia, sem non-profit hangtár és archívum, sem koncertek, hisz az egész érintett kultúrkör egyre nehezebb körülmények között működik.
Müller Péter (Európa Kiadó, Kontroll csoport, URH, Sziget-fesztivál, művész, üzletember):
A Műcsarnokban hatvanan jöttünk össze azért, hogy megbeszéljük, hogyan segíthetünk Dixin, aki hajléktalanszállóra került. Végül 59-en elmentek, s én magam maradtam, aki máig segítem őt. Sajnálnám, ha most is így történne. Dixi életművét viszont nem lehet levédeni, nem is kap semmilyen jogdíjat, habár ő egyszemélyben művészet.

Najmányi László (művész, író): A művész elidegeníthetetlen tulajdona minden alkotása. Miután a hetvenes években arra kényszerültem, hogy elhagyjam az országot, kényszerűségbôl Magyarországon hagyott műveimet ellopták, alkotásaimat engedélyem nélkül adták ki. Kiadták magánlevelezésemet, videófelvételeimet, zenéimet beépítették kommersz filmekbe, mások sajátjukként állították ki képzômuvészeti alkotásaimat.
Az "ajándék művészetet" propagáló Artpool, a kiemelten jól támogatott Művészeti Központ megkérdezésem nélkül publikálta írásaimat és amikor erre magyarázatot kértem, Galántai úr csak röhögött és csattogtatta műfogsorát.

Szinger András (Szerzői Jogvédő, jogász): Ha a Bahia megkereste volna a Szerzői Jogvédőt, és a kiadó és művek közös jogi képviselőjeként befizetett volna egy csekély jogdíjat (80 forint lemezenként), akkor Lukin külön engedélyezése nélkül is feltehette volna a felvételeket tárába, s a jövőben, saját kiadványai esetében ezt minden további nélkül is megteheti.

Szkárosi Endre (zenész, performance-művész): A jog erőszak, de szükséges, elkerülhetetlen, s a törvényeket mindig az erősek, a hatalmon levők alkotják. Így, a zene esetében a kommerciális zene képviselői diktálnak őket védő jogszabályokat, a nem-kommerszek ellenében.
Szőnyei Tamás (Magyar Narancs, zenekritikus) : A Narancs is megpróbálta kiadni a Trabant felvételeit mellékletként 1998-ban 20.000 példányban, s amikor már megegyezés született a tiszteletdíjat illetően is Lukinnal, Princz elkerült a Postabanktól, s a dolog anyagi része úgy változott, hogy kiadhattuk volna ugyan az anyagot szponzorok segítségével, de a magas tiszteletdíjra már nem futotta volna. Lukin ezt követően visszalépett.
St.Auby Tamás (Magya Képzőművészeti Főiskola, művész, teoretikus) : Felháborító, hogy az ingyenes felvételek, ingyenes művek után is jogdíjat kell fizetni. Nonszensz.
Uj Péter (Népszabadság, zenekritikus): Az itt folyó vita jogi része már világviszonylatban lejátszott a Napster-ügyben, ugyanakkor más a Lukin-Bahia konfliktus, ahol erős személyi töltése van a kérdésnek. Amikor a Trabant-felvételek kiadásáról szó volt, Lukin kikötötte, hogy a Bahia nem lehet még csak a kiadvány támogatója sem. A Szerzői Jogvédő viszont panaszkodik, hogy milyen sok a munkája, csökken a lemezeladás, holott ez távolról sem igaz, az eladott lemezek száma nő, videóké nő, kazettáké, s most itt az új kasza, az mp3, amelyból újra jól lét lehet behajtani.

A Trabant a 80-as évek underground-jának egyik meghatározó együttese volt. Egyetlen közismert megjelenésük az Eszkimó asszony fázik című filmben volt. Zenéjük csak kazettákon terjedt. Vezéregyéniségei a ma is aktív Víg Mihály (a Balaton együttes vezetője, a Tarr-filmek zeneszerzője), a Los Angelesben élő Lukin Gábor és a New York-ban élő Méhes Marietta voltak.
A Bahia kiadó tevékenységével a magyar underground, valamint a műfaji hovatartozásuktól függetlenül a minőségi és fontos új zenék támogatója tízéves tevékenysége alatt alapvetően a hazai nem-kommersz zenéket kiadással (mintegy száz CD), terjesztéssel, archiválással, koncertek és fesztiválok megszervezésével segítette.
A bahia.hu a Bahia kiadó internetes hangtára és kulturális lapja, amelyen a könyvtárak működési elveihez hasonlóan átfogó ingyenes hangtárat kíván kiépíteni, hogy az értékes, nem-kommersz zenék elérhetőkké váljanak minden érdeklődő számára. A bahia.hu-ra bárki feltöltheti zenéjét, a Bahia kiadónak ebből semmilyen anyagi haszna nem származik.